BAHAN-BAHAN
2 biji petola (siap dibersihkan)
2 ulas bawang merah
Sebatang serai - dititk
Sedikit serbuk kunyit
6 ekor udang (siap dibersihkan)
Garam secukup rasa
1 cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis sebagai perencah
CARA-CARA
- Tumbuk bawang merah hingga lumat. Setelah itu, masukkan pula ikan bilis dan ditumbuk sedikit sahaja - untuk pecah2kan saja.
- Masukkan sedikit serbuk kunyit. Dan titik serai dalam lesung yang sama.
- Masukkan petola ke dalam periuk bersama dengan bahan yang telah ditumbuk.
- Kemudian masukkan santan pekat bersama sedikit air hingga ke paras petola.
- Renehkan di atas api sederhana. Masukkan udang. Tambah perasa (garam @ MSG) jika perlu. Siap untuk dihidangkan...
2 comments:
sedap......
mmg sedap kak...
Post a Comment