Followers

Friday, October 17, 2014

Asyik nk tiup habukk je...

Salam, lamenye Anis xupdate...dh 10bln la kan..post yg sblm ni Anis bgtau Anis pregnant...post yg ni Anis br abis pantang..Anis dpt baby girl..Spe yg follow fb tau la perkembangan baby n anak2...mood nk update blog ke laut tu yg blog sepi je ni...

Baby Anis bg nama Syaleeya Arryana..lahir 30hb Aug 2014...satu Ari je beza, klu x JD ank merdeka...xsempat nk merdeka sbb Anis induce kan, kene kencing Manis xleh lbh due date..cite pasal bersalin nnt kite gossip lain post...

Berat baby masa lahir 3.18kg...aritu cek sbln berat baby turun plak jd 2.9kg...misi bising gak la tanye..knp blh turun..mne la Anis tau..bb minum byk...xtau kenape...tp ni skrg nmpk mcm dh nsik berat die...pipi pon dh kembali melayut..

Nnt kite sambung gossip lg ye kt lain post..baby dh nangis...

Byeeee...

Sunday, January 19, 2014

Fuhhhhh...tiup habukkk.....

Salam pembuka bicara...lamenya anis x update blog ni.....mcm2 cerita nk gosip kt sini...tp nnt dulu la...

Ni entry pertama utk thn 2014, dan anis nk bgtau berita gumbira....anis pregnant utk kali ke 3...yeayyy...sila bertabah mengharung anak nk msk 3 ni..huhu...

Doakan anis n bb sihat, selamat smpi bersalin....aminnnn...

Gosip2lain nnt anis update k...hehe


Thursday, July 11, 2013

Menu iftar semalam nasi tomato, ayam karkur, acar mentah...

Semalam xsempat nak update blog..harini baru la lapang skit..sila tahan napsu ye... 


Kuih koci beli kat kedai...mne sempat nk buat...



Acar Mentah

BAHAN-BAHAN :-)
1 biji timun
1 biji lobak merah
1-2 biji cili merah
1 biji bawang besar
1 camca besar gula
1/2 camca teh garam
2 - 3 camca besar cuka makan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Timun dicuci bersih, dan potong nipis, begitu juga dengan lobak merah, cili merah dan bawang besar. Masukkan ke dalam satu bekas.
  2. Masukkan bahan2 lain dan gaul hingga rata. Sesuai kan rasa dan tambah apa yang perlu. Hidangkan segera.


Nasi Tomato

Bahan-Bahannya:-
5 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. Toskan
1/2 cawan susu cair 
4 biji tomato, cincang halus
1/2 cawan sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
1 inci halia, dihiris halus 
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kayu manis*(*rempah tumis)

Air, ikut sukatan beras (lebihkan 1/2 cawan lagi)
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-
Kacang pis
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.
  3. Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam (anggaran 3/4 camca teh), gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.
  4. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan....


Ayam Karkur

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
3 biji kentang, kupas dan potong 4 setiap satu, rendam
5 camca besar rempah kurma
2 camca besar rempah kari daging
3 camca besar pes tomato puri
2 camca besar cili kisar
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 inci halia, hiris
2 batang serai, dititik
2 cawan santan
Air, jika perlu
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh rempah kari, rempah kurma, cili kisar dan tomato puri dengan sedikit air hingga menjadi pes. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga harum. 
  2. Masukkan pes rempah tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.Masukkan ayam dan gaul rata. Biar hingga ayam kecut. Masukkan santan, kacau rata dan masukkan kentang. 
  3. Masak hingga kentang empuk (kalau perlu tambah sedikit air), tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan cili sebagai hiasan sebelum dihidangkan.