Followers

Saturday, February 11, 2012

IKAN PATIN MASAK KICAP

Ni resepi campak2 jer...selamat mencuba....



Bahan:

5 ketul ikan patin(gaul dgn garam n kunyit dan gorengkan)

3 s/b sos cili

5 s/b kicap

1 btg serai

minyak

daun bawang utk hiasan

2 biji bawang besar dipotong bulat

garam [untuk perasa]



Bahan Mesin:

10 tangkai cili kering

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1/2 cawan air



Cara:

1. Ikan disiang dan potong kecil. Basuh dan toskan.Gaulkan dgn garam n kunyit dan gorengkan hingga agak2 garing.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing. Masukkan serai yg telah diketuk.

3. Masukkan ikan dan kacau. Biarkan sehingga ikan lembut dan naik minyak.

4. Masukkan sos tomato dan kicap.

5. Masakkan sehingga naik minyak.

6. Hidangkan.