IKAN MASIN TALANG MASAK KARI
BAHAN2 :
1/2 kg ikan masin talang [bersihkan n potong kecil]
5 s/b rempah kari
1 biji kelapa [4 cawan santan]
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak garam
Bahan Tumbuk Kasar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 sk lada hitam
CARA:-
1. Ikan masin dibasuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk kasar sehingga wangi dan agak garing.
3. Masukkan ikan masin, daun kari dan air. Masakkan sehingga ikan masin lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga naik minyak dan pekat.
7. Hidangkan.
5 s/b rempah kari
1 biji kelapa [4 cawan santan]
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak garam
Bahan Tumbuk Kasar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 sk lada hitam
CARA:-
1. Ikan masin dibasuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk kasar sehingga wangi dan agak garing.
3. Masukkan ikan masin, daun kari dan air. Masakkan sehingga ikan masin lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga naik minyak dan pekat.
7. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment