Followers

Monday, February 13, 2012

SAMBAL PERIA DAN KULIT LEMBU

Gambar fresh dari kuali....sebenarnye msak ni dah lame....kulit lembu raye korban aritu....kulit ni pon anis amik dr mak k Muo.....sbb leceh nk buat die......


Mak amik mase korban lembu raya aji, smpi je rumah trus di panggang atas api sampai la die berkerak itam...pastu yg itam tu kikis bg buang n pastu tabur lada hitam yg ditumbuk kasar...dah boleh simpan...gantungla k mne2...


Sbb musabab letak lada itam supaya die xbusuk n lalat ke binatang yg seangkatan dgnnye x dekat dgn kulit tuhh......


So, nanti kalo nk masak kene rebus dulu bg empuk br la boleh dimasak lauk yg digemari....lecehkan nk uruskan kulit ni.......


Tapi anis amik part yg senang jer.....siap mak dah rebuskan lagi.....senang keje aiii.....




SAMBAL PERIA DAN KULIT LEMBU


BAHAN2 :

1/2 kg kulit lembu (siap direbus empuk)
1 biji peria (siap dicuci n hiris)
5 sb cili kering (dikisar)
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cawan air asam jawa
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis


Cara2:

1. Panaskan minyak. Tumis cili kering hingga terbit minyak.
2. Masukkan asam jawa, garam dan gula. Biarkan sebati.
3. Masukkan bawang, kulit lembu n peria. Rasekan. Sedia untuk dihidang.

No comments: