NASI AYAM MADU (utk 2 org)
Bahan utk sup :
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka n bersihkan)
2 bj bawang putih
1/2 inci halia
1 sup bunjut
1 kiub ayam
Air secukupnya
Cara2:
1. Bersihkan ayam.
2. Tumbuk bwg putih n halia. Tumiskan bhn tumbuk hingga perang.
3. Masukkan air, ayam sup bunjut dan kiub ayam. Setelah siap ayam bolehla dikeluarkan dan letak tepi.
Bahan utk nasi :
2 cwn beras
2 sb mentega (utk bg nasi berkilat n lemak2 masin gitu)
2 cwn air rebusan ayam
2-3 helai daun pandan
2 kiub ayam
Cara2:
1. Basuh beras hingga bersih. Masukkan air rebusan ayam, daun pandan, mentega n kiub ayam. Masak nasi seperti biasa.
Bahan2 utk ayam:
1/2 ekor ayam yg sudah di rebus/ celur tadi
sedikit madu
sedikit sos tiram
sedikit kicap
sedikit perasa
1 sb ketumbar n jintan yg sudah ditumbuk kasar
Cara2 :
1. Perapkan ayam dgn madu, sos tiram, kicap, perasa, ketumbar n jintan selama 1/2 jam. Gorengkan dgn minyak sedikit. Agak2 nak garing anis tambahkan air.So, nnt ayam akan jd lembap2 n lembut gitu.
Bahan2 utk sambal :
3 bj cili merah
2 biji cili padi
3 ulas bwg putih
sedikit cuka
sedikit gula
bhn perasa
air
kicap manis
Cara2 :
1. Kisar semua bahan dan masakkan dalam kuali. Rasekan masinnye. Siap utk dihidang.
Bahan hiasan :
Hirisan tomato
hirisan timun
Daun salad
Bahan utk sup :
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka n bersihkan)
2 bj bawang putih
1/2 inci halia
1 sup bunjut
1 kiub ayam
Air secukupnya
Cara2:
1. Bersihkan ayam.
2. Tumbuk bwg putih n halia. Tumiskan bhn tumbuk hingga perang.
3. Masukkan air, ayam sup bunjut dan kiub ayam. Setelah siap ayam bolehla dikeluarkan dan letak tepi.
Bahan utk nasi :
2 cwn beras
2 sb mentega (utk bg nasi berkilat n lemak2 masin gitu)
2 cwn air rebusan ayam
2-3 helai daun pandan
2 kiub ayam
Cara2:
1. Basuh beras hingga bersih. Masukkan air rebusan ayam, daun pandan, mentega n kiub ayam. Masak nasi seperti biasa.
Bahan2 utk ayam:
1/2 ekor ayam yg sudah di rebus/ celur tadi
sedikit madu
sedikit sos tiram
sedikit kicap
sedikit perasa
1 sb ketumbar n jintan yg sudah ditumbuk kasar
Cara2 :
1. Perapkan ayam dgn madu, sos tiram, kicap, perasa, ketumbar n jintan selama 1/2 jam. Gorengkan dgn minyak sedikit. Agak2 nak garing anis tambahkan air.So, nnt ayam akan jd lembap2 n lembut gitu.
Bahan2 utk sambal :
3 bj cili merah
2 biji cili padi
3 ulas bwg putih
sedikit cuka
sedikit gula
bhn perasa
air
kicap manis
Cara2 :
1. Kisar semua bahan dan masakkan dalam kuali. Rasekan masinnye. Siap utk dihidang.
Bahan hiasan :
Hirisan tomato
hirisan timun
Daun salad
No comments:
Post a Comment