Followers

Tuesday, May 12, 2009

Laksa Johor....ala2 laksam...

Ari ahad ter'rajin' plak nk masak...so ari ni kite masak laksa Johor ala2 laksam....kuah die cam laksam....tp anis altered skit jd cam kuah Laksa Johor tp anis xgune spageti...anis cume gune laksa beras......anis amik k K Liza fotopages resepi laksam...Kak mintak halal ye...anis copy paste je....


Jom layan........

BAHAN KUAH:

1/2 kg ikan kembung (direbus n ambil isi)

1 biji kelapa parut (diperah ambil santannya)

3 ulas bawang kecil

1 hiris halia

1 sudu besar lada hitam....tumbuk halus

1 sudu besar jintan manis...tumbuk halus

1 sudu besar ketumbar...tumbuk halus

garam secukupnya



CARA:

1. Masukkan semua bahan untuk kuah dalam periuk dan masakkan perlahan-lahan sampai mendidih.

2. Rasakan masinnya.

3. Hidang bersama ulaman yang telah dimayang/hiris halus.

4. Sediakan juga sambal belacan limau kasturi atau limau nipis.





BAHAN ULAMAN:

kacang panjang

kacang botol

Daun kesum

bunga kantan

timun




LAKSA BERAS...direbus hingga lembut




BAHAN SAMBAL BELACAN:

Cili api

Cili merah/hidup

Belacan

Tomato

Air limau kasturi/limau nipis

2 comments:

Raja Radiah said...

amboi sedapnya laksam...akak tak de lah nak buat laksam/laksa pasai hubby akak tak makan ikan..kang buat membazir je tak de orang nak makan...

Annyssophellia said...

Ruginye....sedap woooo.....