Jom kite makan roti jala....yeay....sile abaikan corak jala tu sbb anis mmg xpakai acuan die...anis cume pakai plastik tebuk bawah n pancutkan je atas kuali....hahaha..ok pe jadik gak....okeh resepi c&p dari k Hana n K Liza...kak halal ye anis amik recipe....
Jom layan....
Jom layan....
ROTI JALA
Bahan:-
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
2 cawan susu low fat dutch lady
beberapa titik pewarna kuning
Cara:-
Campurkan sume bahan.Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
KARI AYAM
Bahan:-
1 kg ayam [potong kecil]
5 s/b rempah kari
1 biji kelapa [4 cawan santan]
5 biji kentang [belah 6]
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak garam
Bahan Tumbuk Kasar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
CARA:-
1. Ayam dibasuh dan toskan.
2. Perapkan ayam dengan rempah kari dan sedikit garam.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk kasar sehingga wangi dan agak garing.
4. Masukkan ayam, daun kari dan air. Masakkan sehingga ayam lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan, kentang dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga naik minyak dan pekat.
7. Hidangkan.
2 comments:
sedapnya roti jala tu..bolehlah amik resepinya...ooo guna plastik pastu tebuk yer..boleh amik idea tu..tq
aah..senang je nk wat...anis ni mmg kalo xde equip misti cr jalan jgk...janji ia jadi...yg penting kt buat die bkn die buat kite........
Post a Comment