Kuew tiau kungfu
Bahan2 (4org) : (anis buat utk 2 org)
Bahan2 (4org) : (anis buat utk 2 org)
- Sebungkus kuew tiau
- 4 biji telur
- 200g isi ayam dipotong kiub
- 12 ekor udang sederhana besar
- 200g sotong dipotong nipis
- 4 sb minyak bijan
- 3 sb kicap pekat (anis gune sos tiram)
- 5 ulas Bawang putih (diketuk)
- Sedikit lobak merah
- Sedikit kobis
- Sedikit jagung muda
- 3 camb tepung jagung
- Lada sulah
- Sedikit minyak untuk menumis
- 1.5 liter air
- bahan perasa
Cara2 :
- Panaskan minyak masak dan masukkan telur dan kuew tiau.Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, sotong, udang dan juga air. Biarkan mendidih.
- Setelah mendidih masukkan sayur-sayuran
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air.
- Masukkan lada sulah, minyak bijan, sos tiram, bahan perasa dan bancuhan tepung jagung. Perlahankan api.
- Tuangkan kuah diatas kuew tiau goreng tadi.Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment