Followers

Tuesday, March 10, 2009

Mee Bandung Muo...

Dah lame dah cari mee bandung yg seperti kg asal ku...mmg susah nk cari...kalo k KL die nye mee bandung mcm mee lada....hmm.....akhirnye jumpe gak.....rase die sebijik sejiban cam k Muo tu......rupe mmg xde tp rase die mmg marvelous....anis ambil k rumah K Hana.... Kak, anis copy ye.....


kepada K Hana....selamat bercuti ke Mesia....semoga selamat pergi n pulang....




Mee Bandung Muo


Bahan-bahan:


1 peket mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong potong ring - jika suka. (anis xletak)
50g udang kering ( blend )
1/2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering- leh tmbh jika nk pedas
suku cwn kacang tanah goreng (tumbuk/blend) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering utk memekatkan kuah.
4 biji telur
sawi
tauhu goreng.
bawang goreng
Hirisan cili merah
Air rebusan daging (anis ganti dengan air+kiub ayam)
Gula
Garam
hirisan daging (anis ganti dgn ayam)
limau kasturi / limau nipis


Cara-cara:


1. Celur mee kuning.
2. Blend bwg besar,bwg putih,cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
3. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air rebusan daging,kacang dan udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.*rasa mee bandung manis2 pedas.
4. Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang).. Akhir skali masukkan sawi.
5. Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.