Followers

Friday, October 14, 2011

Sotong sumbat pulut bersambal

Sambil layan lagu ungu ni, jom layan resepi...tgk dlm esbok ade sotong xabis nih.....jom nyumbat sotong jom....


SOTONG SUMBAT PULUT BERSAMBAL

5 ekor sotong (bersihkan)
250g beras pulut
100ml santan pekat (anis pakai santan kotak jer)
garam
10 tangkai lada kering (rendam n blend)
1 biji bawang besar
2 st asam jawa ( anis guna dlm botol xde biji punye)
2 st cukup rasa
1 buku gula merah

1. Rendam pulut dgn santan selama 30 minit. Campur sikit garam.
2. Sumbatkan pulut tadi dalam sotong n tutup ngan kepala sotong supaya pulut xkeluar mase masak nnt.
3. Tumis lada kering sampai naik minyak pastu masukkan gula merah dan air untuk rebus sotong nanti.
4. Masukkan sotong tadi dan rebus la dalam 30 minit dgn api sedang2 atau sampai air lada tadi surut.
5. Masukkan cukup rasa,garam dan bawang. Agak2 masak bolehla angkat. Sedia dihidang.