Followers

Saturday, May 14, 2011

My first attempt with APAM@APOM...

Ni la aktiviti ter'rajin' hari ini..........tgk org buat apam cam best jer......rupernyer mmg sng je wat apam@apom ni....


Tp yg jd xsenang bile kala anis membacuh tepung ade makhlok kecik melalak menusuk ke telinga menangis meraung-raung sbb xdpt nk tolong bancuhkan....sory my dear kecik....mama xbg ok...kang berkicah plak dapur ni..............uwaaaaaaaaaaaa...makin kuat plak lalak die.....last last anis sumbat ngan susu...masuk buai...tidooo gak......hushhhh....*lap peluh*


Yesss tiada gangguan lg.....nmpknyer bole buat dgn senang lenang goyang kaki........lalalalalala.....
Menggoogle ke comp cari resepi paling senang.......huish mcm2 resepinyer.....


Sila la jamu selera......makan la kiuh muih yg ada.......kalo ader laaaa......(^_^).....






APAM DOT DOT ICE CREAM SODA WIT FILLING


Bahan2 :

3 biji telur
200gm tepung gandum
250gm gula kastor
1 sudu teh ovalette
150ml ice cream soda
Pewarna - Ikut suka
Filling Lemon Secukupnya - kalu xde blh letak jam strawberry ke, blueberry ke atau apa2 jer ikut selera
Mini Paper Cup

CARA2 :
  1. Pukul telur dan gula serta ovelatte hingga putih dan gebu.
  2. Selepas itu masukkan tepung gandum dan pukul hingga pekat.
  3. Masukkan ice cream soda dan gaul sebati.
  4. Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Masukkan pewarna dan kacau lagi. (saya guna warna kuning dan merah)
  5. Masukkan paper cup kedalam acuan dan paipkan adunan tadi dan letakkan filling lemon serta seterusnya tuang lagi adunan hingga penuh dan dot dot kan ia.
  6. Kukus sehingga masak.(agak2 10 minit)





Sempat lagi tulis name budak kecik tuh....



3 comments:

Softtouch [Hanim] said...

comeinya apam tu anis....comel...lama rseya xbc blog anis..rasenya tahun lepas akak ada singghakan blog anis..masa tu xsilap akak anis br peknen..skrg dah bsalin yer...lama dah kita lost contact..

Annyssophellia said...

aah la kak....akk pn dh ade 2 baby...baby anis pon dh 11 bln...lame dh kite lost contact...sjk peknen anis x bkk blog...ni br rase sng skit...

BeaN MorENo said...

halamak memang sedap