Ni sesi masak memasak mase k kg aritu...kan anis dok sebulan..mak cite2 masak laksa johor....wahhhh haruslahh leleh air liur kan...."mak, masak la lg...org nk rase.."..dgn pantasnye esok mak n abah cari bahan tok wat laksa utk anak kesayangannye...hahhaha...tu la die mak apak kalo anak nk mkn sanggup kan....**sad**....
Jom tgk resepi...spagheti telah ditukar ke laksa basah kerana tekak masing2 still menekankan kemelayuan...lagipon mkn laksa basah xberape muak cam spagheti....
Jom tgk resepi...spagheti telah ditukar ke laksa basah kerana tekak masing2 still menekankan kemelayuan...lagipon mkn laksa basah xberape muak cam spagheti....
Bahan: (12-15 org)
- **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
- Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
- udang basah 100gm
- isi ikan kurau - 10 gram dibakar
- 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
- **Bahan B - (dimesin##)**
- bawang besar - 3 biji##
- cili kering - 15 tangkai##
- halia - 2 ibu jari##
- lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari##
- serai - 2 batang diketuk untuk tumis
- asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
- santan pekat 1 kotak / lebih
- 1 paket kerisik
- 1 paket kecil rempah kari
- bawang putih -3/4 ulas##
- Rebuskan bahan A, buang tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi.
- Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit.
- masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
- masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan masukkan asam keping
- tambah garam dan gula untuk rasa
- masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- Bunga kantan
- Daun selasih
- Daun kesom
- Limau
- -lada merah 5/6 biji
- -Belacan melaka - 30 gram dibakar
- -Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
Blend je semua...siap...
SELAMAT MAKAN...!!!
No comments:
Post a Comment