Followers

Friday, August 12, 2011

Laksa Johor di Johor...Entri basi lg...bukan laksa basi ye...

Ni sesi masak memasak mase k kg aritu...kan anis dok sebulan..mak cite2 masak laksa johor....wahhhh haruslahh leleh air liur kan...."mak, masak la lg...org nk rase.."..dgn pantasnye esok mak n abah cari bahan tok wat laksa utk anak kesayangannye...hahhaha...tu la die mak apak kalo anak nk mkn sanggup kan....**sad**....

Jom tgk resepi...spagheti telah ditukar ke laksa basah kerana tekak masing2 still menekankan kemelayuan...lagipon mkn laksa basah xberape muak cam spagheti....


Ni setelah siap tinggal utk dingap yer...jom makan...!!!!



Bahan: (12-15 org)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 10 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B - (dimesin##)**
  • bawang besar - 3 biji##
  • cili kering - 15 tangkai##
  • halia - 2 ibu jari##
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari##
  • serai - 2 batang diketuk untuk tumis
  • asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas##
Cara :

  1. Rebuskan bahan A, buang tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
  2. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi.
  3. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit.
  4. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  5. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan masukkan asam keping
  6. tambah garam dan gula untuk rasa
  7. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk


Ni la laksa basah tu....comey je kan...



Bahan hiasan : dihiris halus

  1. Bunga kantan
  2. Daun selasih
  3. Daun kesom
  4. Limau


5. Timun



N last kopek...sambal belacan :

  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • -Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
Blend je semua...siap...



SELAMAT MAKAN...!!!

No comments: