Ni lauk semalam, anis amik k rumah Cik Mat, hmm...sedap jugak...cuma anis tukar ngan ayam...n ape yg ade lam peti la....Cik Mat anis copy ye...
BAHAN-BAHANNYA :-
3 - 4 ikan pari (anis tukar ngan ayam)
3 kuntum bunga kantan (anis xde)
1/2 cawan
jus asam jawa
1 cawan cili kisar
3/4 camca teh serbuk kunyit
7 - 8 biji tomato ceri (ganti ngan 2 biji tomato biase)
Garam dan secubit gula
8 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci belacan*(*tumbuk lumat)
700 ml air (atau secukupnya)
CARA2 :-
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan masak sekejap.
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan masak sekejap.
2. Tambah cili kisar dan sedikit garam, masak hingga terbit minyak. Guna api sederhana.
3. Tuang air dan masukkan bunga kantan. Bila mendidih, masukkan ayam dan juga jus asam jawa.
4. Tambah tomato dan secubit gula, masak hingga ikan masak. Rasa jika perlu tambah garam.
5. Hidangkan bersama nasi hangat.
Kalau suka boleh juga letak terung, bendi atau sawi jeruk...
Kalau suka boleh juga letak terung, bendi atau sawi jeruk...
2 comments:
my fav!!!!!! eh ke bukan ke aku ni byk benda yang suka mkn??? Hahahaha...tak kisahla kan...tapi kalau pekena asam pedas ikan pari...siap hirup kuah tau!!!
xpe...makan je....haha...hirup jgn xhirup....
Post a Comment