Ari ni terlebih-lebih rajin nk bawak bekal gi keje....ari ni anis makan lauk telur goreng n ikan patin masak tempoyak(lauk semalam)....panas n bungkus dlm tupperware....hehehe...
Jom layan.....
Bahan:
2 potong ikan patin (lumur dgn air asam jawa)
4 sb tempoyak
5 tangkai cili padi (tumbuk halus)
2 sk serbuk kunyit
1/2 batang timun
3 batang baby corn
1 keping asam keping
sedikit garam
2 cawan air
Cara:
1. Masukkan cili padi yg sudah ditumbuk, tempoyak, garam, serbuk kunyit n ikan patin yg sudah dibersihkan ke dalam periuk. Masukkan air dan kacau hingga nampak tempoyak larut bersama air.
2. Biarkan hingga ia mendidih. Masukkan timun dan baby corn. Biar hingga ia mendidih lagi. Selepas itu baru masukkan asam keping. Rasekan. Dan sedia untuk dihidangkan. Jangan lupa keluarkan asam keping supaya masakan tidak terlalu masam.
2 comments:
amboi rajin dan sempat lagi masak nasik pepagi..kalau saya mmg tak sempatla..6.30 dah on the road dah...mana dapat ikan patin tu..
ala kak...dh name pon rajin...CNY ari tu blk kg raub,pahang....gi pasar jmpe plak ikan patin....murah plak tu..kt kl de...tp mahal....tu yg beli...dh lame xmkn...
Post a Comment