Followers

Wednesday, February 25, 2009

Donut Persona...

Ni anis wat malam tadi....tgk k rmh k Ummi nmpk sedap...n senang nk wat...dh siap bg my hb mkn die kate hmmm....sedap...lembut n gebus gitu walaupon anis xletak bread softener....tp goreng agak terhangit sbb sonok dok tgk TV x perasan api terbesar.....xpe yg penting puas bile makan....nyummm...nyummm....K ummi anis C&P ye...



Donut Persona


Bahan2:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula halus
11 gm (1 paket) yis mauripan
2 sudu besar air suam
3/4 cawan susu cair
1 biji telor
3 sudu besar marjerin (suhu bilik)
1/2 sudu kecil garam
1 titik esen vanila (anis x letak pun)
1 titik esen ros (x letak jugak)
1 1/4 sudu teh pelembut Bio Bostan (*anis x letak pon)


Cara2:
1. Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
2. Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, margarin, dan garam.
3. Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer letrik.
4. Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian.
5. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda).
6. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
7. Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
8. Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat.
9. Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
10. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.

2 comments:

Anonymous said...

Salam anis, waaahhh cantik gebuss je donut dia..terpesona kita..meh 2 ketuiii...thanks for trying..nnt buat lg eh..hehe

Annyssophellia said...

hehe...amikla kak...tq ye..