Followers

Friday, December 7, 2012

Lemak putih jantung pisang hutan


Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 biji jantung pisang hutan
  • 1 biji kelapa diperah santan (ambil dua satu santan kemancar & pati santan)
  • 7 tangkai cili padi-ditumbuk
  • 1 labu bawang besar -ditumbuk
  • 3 biji bawang merah -ditumbuk
  • seketul belacan
  • segenggam ikan bilis -ditumbuk
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Jantung pisang disiang dan ambil bahagian dalamnya sahaja dan diracik halus. Rendam dalam air agar tidak lebam. Dibersihkan dan tos.Direbus hingga lembut utk buang getahnya.
  2. Bahan tumbuk dimasukkan dalam periuk serta jantung pisang dan santan cair. Jerang di atas api sambil dikacau.
  3. Hampir mendidih, bolehlah masukkan santan pekat, garam dan kacau supaya tidak berketul.
  4. Siap dihidangkan dengan nasi lauk ikan goreng panas-panas...sedap...

No comments: