Lemak putih jantung pisang hutan
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 2 biji jantung pisang hutan
- 1 biji kelapa diperah santan (ambil dua satu santan kemancar & pati santan)
- 7 tangkai cili padi-ditumbuk
- 1 labu bawang besar -ditumbuk
- 3 biji bawang merah -ditumbuk
- seketul belacan
- segenggam ikan bilis -ditumbuk
- garam secukup rasa
Cara-cara
-
Jantung pisang disiang dan ambil bahagian dalamnya
sahaja dan diracik halus. Rendam dalam air agar tidak lebam. Dibersihkan
dan tos.Direbus hingga lembut utk buang getahnya.
-
Bahan tumbuk dimasukkan dalam periuk serta jantung
pisang dan santan cair. Jerang di atas api sambil dikacau.
-
Hampir mendidih, bolehlah masukkan santan pekat, garam dan kacau supaya tidak berketul.
-
Siap dihidangkan dengan nasi lauk ikan goreng panas-panas...sedap...
No comments:
Post a Comment