Followers

Saturday, December 1, 2012

Sambal kupang n lokan



SAMBAL KUPANG N LOKAN

BAHAN-BAHANNYA :-)

 2kg lokan n kupang, cuci bersih dan toskan
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Air sedikit


BAHAN KISAR HALUS :-)

7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
1/2 inci halia


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan secubit garam dan tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air sedikit, kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan lokan n kupang yang sudah dibersihkan, kacau perlahan dan biar mendidih. Tuang jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula atau serbuk perasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sedia dihidang.

No comments: