RENDANG DAGING RABBIT
Bahan-bahan ( 7 - 8 org )
- 1 kg daging rabbit
- 1 biji kelapa, diparut(anis guna santan kotak)
- 2 helai daun kunyit, dimayang halus
- 2 asam keping
- 3 ulas bawang merah kecil, dimayang*
- 2 ulas bawang putih, dimayang*
- 1 batang kayu manis (anggaran 3 inci)*
- 1 kuntum bunga lawang*
- 3 biji buah pelaga*
- 4 kuntum bunga cengkeh*(*bahan2 tumis)
- 3 camca besar cili kisar
- 1 camca besar gula Melaka(anis guna gula pasir je)
- Garam secukup rasa dan 1 cawan minyak utk menumis
- BAHAN2 DIKISAR HALUS :-
- 5 batang serai, dimayang
- 8 ulas bawang merah kecil
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
Cara-cara
- Daging dibersihkan dan potong menjadi kepingan. Cuci dgn asam dan garam, perap 10 minit. Bilas dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bhn2 tumis dan kacau hingga wangi. Masukkan cili kisar, bahan2 dikisar halus. Masak hingga harum dan pecah minyak.
- Masukkan sedikit garam dan diikuti daging. Gaul daging hingga sebati dgn rempah dan masak hingga daging agak kecut (10 minit). Masukkan santan cair dan biarkan masak atas api perlahan hingga daging ayam 1/2 masak.
- Kemudian masukkan santan pekat dan asam keping, masak hingga daging empuk dan kuah pekat. Baru dimasukkan gula melaka dan daun kunyit yg telah dimayang tadi. Gaul rata dan masak hingga rendang agak kering. Rasa garamnya. Angkat dan boleh dihidangkan..
No comments:
Post a Comment