Followers

Sunday, February 1, 2009

Keripap ke epok-epok....??

Date: 25 Jan 2009
Venue: MIL home, Raub, Pahang




Haruslah bile anis balik umah mak mertua,org yg paling gembira skali ialah my SIL,"anis ko masak la, ko masak sedap"....die punye ayat mmg memuji sggh hinggakan anis pon xleh nk tolak.....umo die sebaya anis......baru stat keje jaddik cikgu kaunseling k Sek Men Sg Ruan......ok la tu dpt sek dekat je ngan rmh.....hahaha.....biasala anis kalo dok dapur je misti ringan tulang....harus or wajib ringan okeh....sbbnye nnt MIL xsayang....hehehe....bcoz sblm kawin dl my hb dh sound awal2.....mek(panggilan for MIL) mmg suke org ke dapur......




Dulu mase sblm kawin mmg anis xsukerrrrrrrrr sgt ke dapur......tp lps je btunang, anis stat blajo2 la cane nk jadi minah dapur...............lelame suke la....lagi plak bile dh masuk alm cyber...ramai plak sifu2 yg pandai masak.....anis 1st time cari resepi k tenet cr resepi ayam.....cari2 terjumpe plak ngan fp K Liza...skang K Liza dh pki blog gak......stat dr ctu la anis mmg sgt cinte ngn dunia masak ni....smpi la ni.....kalo bleh tido pon nk k dapor...........huahua.....



Ok, berbalik cite berpandukan gmbr diatas......lps dinner my SIL Pini, ajak wat keripap....anis ckp pandai ke wat...anis xterer.....kite bantai je....die suh anis wat inti...die plak gelek kulit....pastu kitortg sesame kelim.....anak buah plak de sorang yg bleh diharap utk tlg kitorang......kite view resepi......


Keripap @ Epok-Epok simple

Bahan2:

Kulit:

1/2 kg tepung gandum
5 sudu besar marjerin (cairkan atas kuali)
Sedikit garam
Sedikit air

Inti:

4 biji keledek (potong dadu)
3 ulas bawang besar (potong dadu)
1 tangkai daun sup (racik kasar)
Sedikit garam
1 peket kecil serbuk kari Baba's (larutkan dlm sdkt air)
200 g daging (hancurkan)
Sedikit minyak

Cara:

1. Gaulkan tepung dgn marjerin dan air.
2. Campurkan sedikit garam. Gaul hingga boleh diuli hingga jadi doh. Ketepikan.
3. Untuk inti, tumiskan keledek, campurkan sedikit air supaya cepat empuk.
4. Bile dh empuk dan air keledek dh kering, masukkan minyak sedikit, masukkan daging hancur, goreng hingga daging masak. Masukkan bawang, goreng hingga layu.
5. Masukkan pes kari. Tambahkan garam. Rasakan masinnya. Masukkan daun sup. Sejukkan inti.
6. Ambil doh tadi, gelekkkan, masukkan inti, dan kelimkan ia. Siap untuk digoreng.



*p/s: sume org puji inti keripap shedapp...auwwwwwww....padahal cincai je wat.....

No comments: