Followers

Monday, June 1, 2009

Ayam Masak Kicap.....



Ayam masak kicap



Bahan:

500 gm ayam

3 s/b sos tomato

5 s/b kicap

minyak

daun bawang utk hiasan

2 biji bawang besar dipotong bulat

garam [jika perlu]



Bahan Mesin:

10 tangkai cili kering

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1/2 cawan air



Cara:

1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.

3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan naik minyak.

4. Masukkan sos tomato dan kicap.

5. Masakkan sehingga naik minyak.

6. Hidangkan.


2 comments:

anese said...

hihi...rajin masak...ayam masak kicap sedap mkn ngan nasi panas berkepul2 then sambal belacan fuhh....

Annyssophellia said...

xde rajin sgt...skit2 ok la....