Ni la cekur tu.....pade sape2 yg xkenal ye...bau die mmg sedap....nyummm....
Kat lam fridge cume de ayam je....ok kot kalo masak ngan ayam.....haha...pelagi tepon mak la...kuang2...tu la dulu mak suh blajo masak xnak...dok ngadap katon je.......padan muke ku.....
tapi kalo nk sedap masak ngan ikan keli....ikan tu disalai/bakar...pastu masak pecel....aduhhh sedapnye.....
Jom layan Pecel anis yg xbrape nk jadi tu...sebab sebok sakan tgk katon abih geseng anisnye ayam....uwaaaaaaaaaaaaa......
AYAM MASAK PECEL
BAHAN:
2 biji bawang merah *tumbuk
2 biji bawang putih *tumbuk
3 tangkai cili padi (ikut suke kalo nk pedas tambah) *tumbuk
beberapa biji buah cekur *tumbuk
ayam / ikan keli
sedikit garam
daun cekur dihiris halus
1 biji santan
asam keping
CARA:
1. Ayam digaul dgn sikit garam n kunyit.Pastu dibakar agak2 masak. Angkat dan alihkan.
2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan sedikit air n garam.Masak hingga gelegak.
3. Masukkan ayam tadi.Dan masukkan santan.Masukkan asam keping.Rasekan.Siap.
Kalo de lauk misti la ade sayur kan.....anis masak kangkung goreng belacan...sampai bersin2 anis masak kangkung ni.....
KANGKUNG GORENG BELACAN
BAHAN:
Seikat sayur kangkung (siap disiang dan dibersihkan)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci belacan (ditumbuk)
3 tangkai cili padi (ditumbuk)
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit air
CARA2:-
1. Tumis bahan tumbuk. Tambahkan garam dan air.
2. Masukkan sayur. Gaul hingga sayur masak.Siap.
2 comments:
nmpak sedap lah anis..xpernah rase pecel tu...mana lah plak nk cari cekur tu..sy mmg suka sgt mkn masakan jawa sbb pernah mkn kat umah kwn sy dulu...sedap!
kak hanim...mmg sedap pecel tu....tp yg tu xbrape nk jadi la..hahaha...sbb dh lapo sgt...nk cpt aje....
Post a Comment