Followers

Monday, July 27, 2009

Hari Sabtu yang malasss.....


Hi guys...soryla lame dh anis xhapdet ini belog....hehehe...bz ngan keje opis yg agak2 berlambak2...pastu anis tlh ditugaskan olih bos utk arrange party tuk bersempena anak2 n bini beliau balik dr London...mmg every year pon ade wat party ni......bz tahap gaban la ni....selagi party xlepas slagi tu la bz ini tidak akan padam ye puan2.....

Ok...kite cite ari sabtu anis duk umah sorang2...n ari jumaat balik keje anis singgah kedai runcit k bwh tu....kalo dh naik atas umah mmg malas nk turun bwh...beli la lauk skit2....bcoz my hubby xde kat umah so, beli la lauk ala2 kadar tuk anis mkn sengsorang...n anis terjumpe 'cekur' or org jawe panggil 'kencur'.......mmg favourite nih....lg2 kalo masak pecel.....nyummmmm......tp disebabkan kesempitan wang anis beli gak la kencur tu....tp lam kepala terPK nk masak ape ek....aduhhh...satu hal plak.....

Ni la cekur tu.....pade sape2 yg xkenal ye...bau die mmg sedap....nyummm....

Kat lam fridge cume de ayam je....ok kot kalo masak ngan ayam.....haha...pelagi tepon mak la...kuang2...tu la dulu mak suh blajo masak xnak...dok ngadap katon je.......padan muke ku.....

tapi kalo nk sedap masak ngan ikan keli....ikan tu disalai/bakar...pastu masak pecel....aduhhh sedapnye.....

Jom layan Pecel anis yg xbrape nk jadi tu...sebab sebok sakan tgk katon abih geseng anisnye ayam....uwaaaaaaaaaaaaa......




AYAM MASAK PECEL

BAHAN:

2 biji bawang merah *tumbuk
2 biji bawang putih *tumbuk
3 tangkai cili padi (ikut suke kalo nk pedas tambah) *tumbuk
beberapa biji buah cekur *tumbuk
ayam / ikan keli
sedikit garam
daun cekur dihiris halus
1 biji santan
asam keping



CARA:
1. Ayam digaul dgn sikit garam n kunyit.Pastu dibakar agak2 masak. Angkat dan alihkan.
2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan sedikit air n garam.Masak hingga gelegak.
3. Masukkan ayam tadi.Dan masukkan santan.Masukkan asam keping.Rasekan.Siap.



Kalo de lauk misti la ade sayur kan.....anis masak kangkung goreng belacan...sampai bersin2 anis masak kangkung ni.....


KANGKUNG GORENG BELACAN

BAHAN:

Seikat sayur kangkung (siap disiang dan dibersihkan)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci belacan (ditumbuk)
3 tangkai cili padi (ditumbuk)
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit air

CARA2:-
1. Tumis bahan tumbuk. Tambahkan garam dan air.
2. Masukkan sayur. Gaul hingga sayur masak.Siap.




2 comments:

Softtouch [Hanim] said...

nmpak sedap lah anis..xpernah rase pecel tu...mana lah plak nk cari cekur tu..sy mmg suka sgt mkn masakan jawa sbb pernah mkn kat umah kwn sy dulu...sedap!

Annyssophellia said...

kak hanim...mmg sedap pecel tu....tp yg tu xbrape nk jadi la..hahaha...sbb dh lapo sgt...nk cpt aje....